Patchwork, lappeteknikk og quilting

En stadig mer populær hobby – og det vanligste er å bruke bomullsstoffer. Imidlertid kan man også bruke andre stoffer – og silkequilting gir en helt spesielt vakker overflate og glans – og spenning ved å benytte ulike silketyper m ed ulik tekstur eller overflate.af Det som er ulempen når det gjelder silkequilting er at en ikke har samme tilgangen til mønstrede stoffer sammenlignet med bomull. De fleste butikker har kun ensfarget silke, - og det er jo ønskelig at man har noen stoffer med fargesjatteringer. Dette var en utfordring - og utgangspunktet for å starte en egen nettbutikk for silkequilting. Nettbutikken har i hovedsak ensfargede stoffer, men jaquard vevet silke – og ton-i-ton silkes kaper noe av effekten som et mønstret stoff gir Man kan også kombinere ulike stoffer.

 

lappesom
Her er utgangspunktet jaquardvevet hvit silke – 2 mønstrede silkestoffer hvorav ytterhjørnene er chiffon silke som ved bruk av vliesofix er festet til et ensfarget tynt stoff.
Silke er et ”levende ” materiale, dvs at den kan være en utfordring å jobbe med. All silke må derfor stabiliseres.Vi anbefaler vlieselin H 180 som er tilgjengelig i nettbutikken til vanlige silkestoffer og H200 til tynn silke Du vil finne selve quiltingen av den sammensydde quilten ikke avviker fra bomull. Man kan både håndquilte –eller maskinquilte. Begge deler gir et flott resultat. Mange sender arbeidene sine til profesjonelle maskin quiltere, men med litt trening, kan alle gjøre dette. Du trenger stoppefot eller quiltefot ”open toe” for å kunne quilte. Fra gammelt av begynte lappesøm med å utnytte gammelt og utslitte klær og tekstiler til varmende tepper før elektrisitetens tid. I den nyere tid er patchwork blitt en egen kunstart, med egne utstillinger og priser. I tillegg er det dannet landsomfsttende foreninger samlet i Norsk Quilteforbund og mindre venninnegrupper som kommer sammen og syr. Patchwork, lappeteknikk og quilting er blitt til en industri med et hav av butikker, nettbutikker, magasiner, kurs etc og egne produsenter for bomullsstoffer til nettopp dette formålet. Bøker skrives, software lages og kurs holdes. Likevel har jeg ikke funnet noen nettbutikk faktisk i hele verden som har silkequilting og utstyr til dette.