De forskjellige silketypene

Det er mange silketyper å velge mellom, - og det er kanskje enda vanskeligere å velge når man handler på nettet og kjøpet baserer seg på en beskrivelse og et bilde. Her kommer derfor en beskrivelse av de vanligste silketypene. Det er verd å merke seg at produsentene i den senere tid prøver å blande silketyper. Det vanligste er Silke Satin og Silke Jaquard - for å kunne tilby kundene enda mer eksklusive silkestoff

Silke Satin - Den silken som har mest glans pga en spesiell vevingsteknikk. Noen av silketrådene blir trukket til overflaten og blir reflektert av lys og blir derfor sett på som en av de mest eksklusive silketypene. Det vanligste er at Satin er matt på baksiden. Imidlertid har produsentene og kundene ønsket satin effekt på begge sider av tøyet. Vevings teknikken gjentas på baksiden - og resultatet blir vakkert og selvfølgelig enda mer  eksklusivt og kostbart.
  • Duchesse Satin: Tykkere silkesatin med glans på begge sider -  og blir ofte valgt til brudekjoler.
  • Satin BurnOut: En kjemisk prosess ved at man lager et mønster på silken og så bruker syre for å etse silken. Dette gjøres for å frem struktur og gjennomskinnelighet, før de blir skylt i vann. En meget vakker silke med nydelige sjatteringerduchesse_satin
Duchesse Satin

satin_burnout
Satin BurnOut

Silke Satin Jaquard - En silke satin type som har vevd inn mønster i selve vevingsprosessen. Har ofte forskjellig vekt, tetthetpå silkevevingen og kvalitet.
silke_satin_jaquard
Silke Satin Jaquard
Silke Charmeuse - En silke av luksuskvalitet med et satin utseende.Ved bevegelse ser den ut som den "flyter" - har et nydelig fall, dvs at den er vakker når den henger - som på kjoler og skjørt. Den veier lite, er tynn med meget fine silketråder, har et glinsende utseende og en veldig myk tekstur. En favoritt blant mange designere
silke_charmeuse
Silke Charmeuse
Silke Faille - En tynn nesten gjennomsiktig silke som kan minne om nylonstrømper med 50 denimer. Vevet med silke Charmeuse tråder og har en meget vakker overflate.
silke_faille
Silke Faille
Silke Voille - Voille betyr slør, og er som navnet sier vevet tynt og gjennomsiktig og brukes i brudeslør og er tykkere enn Silke Chiffon.
silke_voille
Silke Voille
Thai silke / Dupioni silke - Den silken vi ofte snakker om er Thai silke - en tykk silke med grov veving, hvor strukturen kommer av at man vever in tråder av råsilke. Silke Dupioni er samme type veving, men med finere tråder av råsilke. Dupioni er glattere, og jo mer tettvevd og jo tynnere råsilketråder denne silken har, - jo mer eksklusiv og kostbar er den. Den er skimrende og har mye liv i seg. Sammen med Silkesatin ofte et førstevalg i brudekjoler. Den er ofte vevd med to forskjellige fargetråder og har en vakker glans som forandrer seg med lyset. Den kan være vevet med 1 eller 2 farger. Når denne silken er vevet i 2 farger - forandrer silken fargen basert på lyset. Den kan i det ene øyeblikket se blå ut, for i det neste se virke nesten grønn  hvis trådene den er vevet i er blått og grønt. Dupionisilke er blitt en av de mest eksklusive silkene vi har, men også her finner vi varierende grad av kvalitet. Jo tynnere denne silken er, jo "dårligere" kvalitet har den. Den mest eksklusive Dupioni silken blir faktisk produsert i Italia, den nest beste i Kina og nummer 3 produseres i India. Et paradoks at vi kaller den for thaisilke egentlig....
duponi
Dupioni silke

thai
Thai silke
Silke twill - Karakterisert med diagonal veving som gir silken et litt anderledes utseende. Ofte tettvevd, myk silke med noe glans, men ikke så mye som Satin og Charmeuse.
silke_twill
Silke twill

silke_twill_2
Silke twill
Silketaft - En litt stiv silke som vi forbinder med silkeknitring når vi beveger oss. En nydelig og eksklusiv silketype som er relativt kostbar. Den har en svært tett veving. Likevel er silketaft en myk og glatt silke med et lysskinn og glimmerlignende utseende og er fortsatt en favoritt blant silkestoffene.
silke_taft
Silke taft
Silke Shantung - Ofte en litt tung silke som har varierende tetthet - alt fra grov veving med såkalt vill silketil en fin veving med helt glatt overflate. Som regel er Shantung silke produsert med fine tråder av råsilke. Den er  også en noe sprø eller crisp silke - ikke så ulik silketaft. Ligner også på Dupioni silke. Shantungsilke  produseres utelukkende i Shantung provinsen i Kina.
silke_shantung
Silke Shantung
Silke Crepe de Chine - Karakteriseres ved veving av tvunnede tråder. Gir en silke med perlemorskinn og et lys i selve silken. Crepe de Chine er en ganske lett silke til tross for at den er tettvevd og jevnt vevet. Det finnes også flere kvaliteter innen Crepe de Chine silken.
silke_crepe-de_chine
Silke Crepe de Chine
Sueded silke ( behandlet slik at den får et semsket utseende) - Vi finner denne typen silke både blant Crepe de Chine og Silke Charmeuse, Silken blir børstet, slik at fibrene reiser seg og skaper en semsket effekten. Den er mer vannavstøtende enn andre typer silker. Den har en matt glans - er tettvevd, silkemyk og eksklusiv pga fremstillinggsprosessen.
sueded_silke
Sueded silke
Hamret silke - Her brukes både Crepe Satin, Charmeuse og Crepe de Chine. Silken overflatebehandles sik at den får en ujevn overflate og derved et nydelig skinn og spennende overflate.
hamret_silke
Hamret silke
Chiffon silke - Løsvevd transparant silke - med en matt glans og er myk og lett. Brukes ofte til sjal eller drapering utenpå galla - og brudekjoler.
chiffon_silke
Chiffon silke
Silke Georgette - Har en krepplignende struktur. Silketrådene brukt i vevingen er svært tvunnet . Georgette er likevel en lett og glatt silke, og befinner seg i skillet mellom transparant  og opak overflate. Den er kraftigere enn Chiffon silke.
silke_georgette
Silke Georgette
Silke Organza - Glatt løsvevd med utvalgte silketråder som gjør Organza til en eksklusiv silke. Stivere enn Chiffong og Georgette, og har mange bruksområder som gardiner / stores, overlag til brude og selskapskjoler, silkesjal. Jeg har brukt Silke Organza til stuegardiner - men den kan brukes til nesten alt. Organza silken har en vakker skinn som varierer med lyset.
silke_organza
Silke Organza